« Takaisin historia-sivulle

Esiintyjät 2018

Päivi Heikkilä-Halttunen, FT, dosentti, on lasten- ja nuortenkirjallisuuden vapaa tutkija, kriitikko, tietokirjailija ja kouluttaja. Lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin monitoimija vuodesta 1986.

Juha Hurme on teatteriohjaaja ja palkittu kirjailija. Hän on koulutukseltaan biologi. Kirjailijana Hurme on julkaissut viisi romaania, joista ensimmäinen Volvo Amazon julkaistiin vuonna 2007 ja toistaiseksi viimeisin Finlandia-palkinnon saanut teos Niemi vuonna 2017. Juha Hurmeen romaaneissa omaelämäkerrallinen aines sekoittuu fiktiiviseen sekä traagisella että hulvattomalla tavalla.

Jukka Itkonen on Varkaudessa syntynyt kirjailija, runoilija, sanoittaja ja muusikko. Itkonen on kirjoittanut runoja ja proosaa sekä lapsille että aikuisille. Hänen tuotantoonsa kuuluu niin ikään teoksia teatterille, oopperalle, radiolle ja televisiolle sekä satoja levytettyjä laulutekstejä. Jukka Itkonen on tehnyt myös suomennoksia.

Jenny Kangasvuo, FT, on kulttuuriantropologi ja kirjailija, joka on sekä tutkimuksessaan että tarinoissaan käsitellyt ruumiillisuuden, sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoja. Hänen esikoisromaaninsa Sudenveri ilmestyi vuonna 2012. Kangasvuon novelleja on julkaistu antologioissa ja lehdissä, ja niitä on käännetty neljälle eri kielelle.

Elsi Komu on joensuulainen lausuja ja kirjailija. Hän on Runon ystävät –yhdistyksen perustajajäsen.

Teppo Kulmala, FT, on kriitikko, kirjailija ja toimittaja. Hän on työskennellyt vakituisena kulttuuritoimittajana 70-luvulta 2000-luvulle, tästä pisimmän ajan – 23 vuotta – yhtäjaksoisesti Keskisuomalaisessa, josta jäi kirjailijaksi ja freelanceriksi 2006. Kulmalalta on ilmestynyt 15 kirjaa

Rosa Liksom on kirjallisuutemme merkittävä uudistaja, joka voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011. Hän on myös kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme. Everstinna on ”lyhytproosamme äidiksi” sanotun Liksomin neljäs romaani.

Maitolaiturin tytöt on kansanmuusikkojen Mammu Koskelon, Tellu Turkan ja Eve Pietarisen perustama yhtye, joka esittää 50- ja 60-luvun kotimaisia iskusäveliä.

Tero Mustonen, YTT, dosentti, on tutkija ja ammattikalastaja. Hän on yksi YK:n seuraavan ilmastoraportin pääkirjoittajista.

Kimmo Ohtonen on toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja. Ohtonen on tehnyt toimittajan töitä 15 vuoden ajan sekä suomalaisissa että kansainvälisissä medioissa. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli syksyllä 2012 uidessaan Saimaan halki saimaannorpan puolesta. Viime vuosina Ohtosen näkyvin tv-työ on ollut ihmisen ja luonnon suhdetta tutkiva dokumenttisarja Katoava Pohjola. Ohtosen esikoiskirja Karhu Voimaeläin julkaistiin helmikuussa 2016 ja ensimmäinen kaunokirjallinen teos Ikimaa – soturin tie keväällä 2018.

Taisto Reimaluoto näyttelee, ohjaa, dramatisoi sekä lavastaa. Hän hallitsee myös elokuvatyöskentelyn, kuunnelmien teon ja laulamisen. Reimaluoto on työskennellyt näyttämötaiteen parissa vuodesta 1984.

Wimme Saari on uudenlaisen joikaustekniikan kehittänyt saamelaisartisti. Wimme aloitti trubaduurina kitaran kanssa ja toimi mm. Hedningarna-yhtyeen laulusolistina. Hän löysi sukunsa vanhoja joikunauhoja ja kehitti niistä uuden joikutyylin yhdistämällä joikuun ambient-vaikutteita. Hän on esiintynyt paljon Rinneradion kanssa. Wimme Saari asuu nykyisin Pohjois-Karjalassa.

Nora Schuurman, YTT, dosentti, on kontiolahtelainen tutkija ja kirjailija, jota kiinnostavat erilaiset eläinten ja ihmisten väliset kohtaamiset ja yhdessä elämisen tavat.

Sisko on kauneutta ja kokeellisuutta tavoitteleva popyhtye, josta kukaan ei tiedä vielä mitään. Yhtyeen muodostavat aiemmin mm. kulttiyhtye Eläimessä vaikuttaneet joensuulaiset musiikintekijät Laura Kaljunen ja Timo Torvinen.

Heikki Turunen on Pielisjärvellä syntynyt itseoppinut 26 teosta julkaissut kansantaiteilija, maan toistaiseksi ainoa kirjailija, joka on kirjoittanut kaunokirjallisessa muodossa Suomen maaseudun ja sen kaupungistumisen historian niin, ettei yksikään kriitikko tai lukija ole sitä käsittänyt.

Jussi Viitala on eläintieteilijä ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt dosenttina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella ja johtanut Konneveden tutkimusasemaa. Viitala on tutkinut eläinten sosiaalista käyttäytymistä ja kirjoittanut aiheesta kolme kirjaa. Hänen teoksensa Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.