« Takaisin historia-sivulle

Teeman esittely 2016

Rikos kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa

Vuodesta 2000 järjestetyn Joensuun kirjallisuustapahtuman vuoden 2016 teema on RIKOS kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Perinteiseen tapaan teemaa käsitellään kolmen päivän aikana laajasti sekä kaunokirjallisuuden ja muiden taiteiden että eri tieteenalojen näkökulmasta.

Tieteen päivään sisältyy viisi asiantuntija-alustusta teemasta mm. oikeushistorian, oikeussosiologian ja oikeusfilosofian näkökulmista.

Rikoskirjallisuudella ja rikosjournalismilla on oma osuutensa tapahtumassa, mutta rikoksen teemaa avarretaan paljon yli ja ohi genren ottamalla esiin myös suuria eettisiä  kysymyksiä, kuten rikokset ihmisyyttä vastaan, prostituutio, ihmissalakuljetus ja muu ihmiskauppa, ympäristörikokset, talousrikokset ja muu harmaa talous.

Miten kaunokirjallisuus heijastaa niitä suuria humaanitaarisia kriisejä, joita esimerkiksi nykyiset Eurooppaan suuntautuvat kansainvaellukset aiheuttavat? Mikä murhassa viehättää lukijoita? Ympäristörikokset ja talousrikokset ovat harvoin keskiössä rikoskirjallisuudessa – mistä tämä johtuu?  Muun muassa näitä aiheita pohditaan kaunokirjallisuuden osuudessa viiden alustajan esitysten pohjalta.