« Takaisin historia-sivulle

Esiintyjät 2015

Kimmo Alajoutsijärvi, professori, on kokenut liikkeenjohdon kouluttaja ja tutkija. Hänen viimeisimmät tutkimusteemansa käsittelevät liikkeenjohdollisen ajattelun invaasiota yliopistosektorille.

Martti Anhava työskenteli Kustannusosakeyhtiö Otavan kotimaisen kaunokirjallisuuden osastolla 1974–2008. Nykyisin hän on vapaa kirjailija, suomentaja ja toimittaja. Hän on julkaissut mm. neljä esseekokoelmaa ja Arto Mellerin elämäkerran. Anhava on suomentanut nelisenkymmentä teosta.

Anna-Leena Härkönen toimii vapaana kirjailijana ja näyttelijänä. Hänen esikoisteoksensa Häräntappoase palkittiin J. H. Erkon rahaston palkinnolla vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Härkösen teoksista on tehty useita elokuva- ja näytelmäsovituksia. Hänen näyttelijänuraansa mahtuu rooleja niin teatterinäyttämöillä, tv-draamoissa kuin elokuvissakin. Hän on myös käsikirjoittanut näytelmiä, tv-sarjoja ja elokuvia.

Katriina Järvinen, VTL, on kirjailija, psykoterapeutti ja luennoitsija. Kirjoissaan hän on pureutunut ihmisten erilaisuuteen ja eriarvoisuuteen. Fundamentalistiuskovaisessa työläisperheessä kasvaneena sosiaalipsykologina ja kulttuuriantropologina hän puhuu usein siitä, mistä keskiluokassa vaietaan. Järvinen kannattaa rauhanomaista vastarintaa yhteiskunnan normeja vastaan. Hänen mottonsa on: ”Vain puolet elämästä on totta, lopun saa itse keksiä”

Anita Konkka on suomalainen kirjailija, jonka teosten aiheina ovat usein olleet unet ja niiden tulkinta. Konkan romaani Hullun taivaassa oli Finlandia-ehdokkaana ja sai valtionpalkinnon vuonna 1989. Teos käänettiin englannniksi ja venäjäksi. Romaanit Halujen puutarha ja Musta passi olivat Runeberg-palkintoehdokkaina.

Anne Koski, YT, on tamperelainen vapaa politiikan ja talouden tutkija, joka on viime vuosina tutkinut erityisesti tunteita ja mielikuvia politiikan ja talouden liikevoimina.

Turo-Kimmo Lehtonen on Tampereen yliopiston sosiologian professori. Hänen pääasiallinen tutkimuskohteensa on henkilövakuuttaminen, sen nykymuodot mutta myös sen historia. Erityisesti Lehtosta kiinnostaa kysymys siitä, miten elämä ja kuolema voivat vakuutuskäytäntöjen kautta saada taloudellisen arvon. Muut hänen yhä käynnissä olevat tai jo päättyneet tutkimushankkeensa ovat käsitelleet muun muassa arkisia kulutuskäytäntöjä, hygienian historiaa, uusien teknologioiden omaksumista, kaupunkitutkimusta sekä materiaalisen kulttuurin tutkimusta.

Lasse Nordlund, Elämäntaiteilija, jolta on karissut kaikki usko poliittisen järjestelmän uudistumiskykyyn. Etsii antaumuksellisesti luovia ratkaisuja yhteiskuntaongelmiin ja tähtää itsenäisten pienyhteisöjen syntyyn.

Päästä irti -improryhmä on Joensuun kaupunginteatterin näyttelijöistä, äänimiehestä, kosketinsoittajasta ja muutamasta muusta alalle vihkiytyneestä teatterintekijästä koostuva kymmenhenkinen ryhmä on vetänyt improja Joensuussa jo muutaman vuoden ajan. Ryhmä esiintyy teatterin pienellä näyttämöllä ja Joensuun Teatteriravintolan terassilla.

Panu Rajala on Suomen kirjallisuuden dosentti ja Teatterin ja draaman tutkimuksen professori emeritus. Hän on kirjoittanut teatterihistorioita, romaaneja, näytelmiä ja useita kirjailijaelämäkertoja mm. F. E. Sillanpäästä, Mika Waltarista, Juhani Ahosta ja Olavi Paavolaisesta. Viimeksi on ilmestynyt romaani I. K. Inhan elämästä.

Taisto Reimaluoto näyttelee, ohjaa, dramatisoi sekä lavastaa. Hän hallitsee myös elokuvatyöskentelyn, kuunnelmien teon ja laulamisen. Reimaluoto on työskennellyt näyttämötaiteen parissa vuodesta 1984.

Tiitu Takalo on tamperelainen sarjakuvataiteilija. Hänen teoksensa uppoutuvat usein tunne edellä yhteiskunnallisiin aiheisiin. Takalon sarjakuvaromaani Minä, Mikko ja Annikki palkittiin maaliskuussa 2015 Sarjakuva-Finlandialla.

Juhana Venäläinen on Itä-Suomen yliopistossa toimiva kulttuurintutkija, joka keskittyy työssään kulttuurin ja talouden välisten sidosten, jännitteiden ja yhteentörmäyksien analyysiin nykykapitalismin kentillä.