« Takaisin historia-sivulle

Esiintyjät 2014

Suvi Ahola on työskennellyt kulttuuritoimittajana ja kirjallisuuskriitikkona Helsingin Sanomissa yli kolmekymmentä vuotta. Hän on kirjoittanut omaelämäkerrallista proosaa, esseitä, keittokirjoja ja runoja sekä koonnut erilaisia antologioita. Vuonna 2013 hän väitteli Helsingin yliopistossa suomalaisista lukupiireistä ja yhteisöllisestä lukemisesta.

Antti Heikkinen on nilsiäläinen esikoiskirjailija, joka on tehnyt myös toimittajan ja näyttelijän töitä. Hän voitti vuonna 2013 Savonia-palkinnon romaanillaan Pihkatappi. Teoksessa Heikkinen kuvaa pienen kylän kautta lähihistoriaa ja suurta yhteiskunnallista murrosta Kekkosen ajasta EU-Suomeen.

Taina Kinnunen, dosentti, kulttuurintutkija, on julkaissut muun muassa teokset Pyhät bodarit,Seksuaalinen ruumis, Lihaan leikattu kauneus ja Vahvat yksin, heikot sylityksin. Parhaillaan Kinnunen tutkii jälkiteollisen työn ruumiillisia vaatimuksia.

Heidi Köngäs on Helsingissä asuva kirjailija, jonka romaanien aiheissa on paljon pohjoista leveyttä. Hänen viides romaaninsa Dora, Dora kertoi Saksan varusteluministeri Albert Speerin matkasta Suomen Lappiin jouluna 1943. Romaani oli ilmestymisvuonnaan 2012 myös Finlandia-ehdokas. Heidi Köngäs on toiselta ammatiltaan ohjaaja YLE draamassa. Hänen viimeisin ohjauksensa, tv-elokuvaHyväntekijä esitettiin helmikuussa. Köngäs on julkaissut myös kolme lastenkirjaa.

Riikka Pelo on helsinkiläinen kirjailija ja elokuvataiteen jatko-opiskelija. Hänen esikoisromaaninsaTaivaankantaja ilmestyi vuonna 2006. Pelon toinen romaani, Jokapäiväinen elämämme, voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2013.

Rakkauden lähettiläät on Eve Pietarisen ja Mammu Koskelon kansanmusiikkiyhtye, joka luo tilaan kuin tilaan vilpittömän ilon ja hersyvän karjalaisen tunnelman. Duo esittää kansanlauluja, poppia tai omia rallejaan.

Hannu K. Riikonen on Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori. Hän on ollutSuomennoskirjallisuuden historia 1-2:n päätoimittaja ja toimittanut Outi Paloposken kanssaSuomennetun tietokirjallisuuden historian. Sari Kivistön kanssa hän on kirjoittanut teoksen Satiiri Suomessa sekä tomittanut Janna Kantolan kanssa selityksin varustettuja Pentti saarikosken teoksia. Viime vuosina hän on osallistunut kolmen antiikin kirjallisuutta ja kulttuuria käsittelevän teoksen toimittamisen ja kirjoittamiseen. Uudempaa tuotantoa on myös Uusfilologisen yhdistyksen historiasaksaksi.

Taisto Reimaluoto näyttelee, ohjaa, dramatisoi sekä lavastaa. Hän hallitsee myös elokuvatyöskentelyn, kuunnelmien teon ja laulamisen. Reimaluoto on työskennellyt näyttämötaiteen parissa vuodesta 1984.

Pekka Sulkunen on Helsingin yliopiston sosiologian professori ja Jyväskylän yliopiston sosiologian dosentti. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa tutkijana ja esimiehenä Alkoholipoliittisessa tutkimuslaitoksessa sekä tutkimusprofessorina Stakesissa.

Hannele Törrönen on psykologi ja psykoterapeutti. Kirjassaan Hullu rakkaus. Selviytymisopas(2009, WSOY) hän tarkasteli tarvetta joko demonisoida tai ihannoida hullua rakkautta. Mutta mihin tarpeisiin hullu rakkaus on vastaus? Miten sitä voi arvostaa kuitenkaan siihen tuhoutumatta?

Putte Wilhelmssonon turkulainen toimittaja, kriitikko ja esseisti. Hän on kirjoittanut kirjallisuuskritiikkiä Uuteen Suomeen, Suomen Kuvalehteen, Helsingin Sanomiin, Turun Sanomiin, Kalevaan ja Aamulehteen. Wilhelmsson on vieraillut luennoitsijana Turun, Tampereen ja Helsingin yliopistoissa, Teknillisessä korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa.

Maija Vilkkumaa on laulaja, lauluntekijä ja esikoiskirjailija. Hän on julkaissut kuusi studioalbumia ja saanut Juha Vainio -palkinnon ja Teosto-palkinnon. Esikoisromaani Nainen katolla ilmestyi syksyllä 2013. Tällä hetkellä Vilkkumaa on mukana Kerkko Koskinen Kollektiivi -yhtyeessä ja valmistelee soololevyään.

Kjell Westö on ruotsiksi kirjoittava suomalainen kirjailija ja toimittaja. Hänet on palkittu Finlandia-palkinnolla romaanistaan Missä kuljimme kerran vuonna 2006. Myös Westön romaani Kangastus 38oli vuoden 2013 Finlandia-palkintoehdokkaana. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli toimittajana muun muassa Hufvudstadsbladetissa.