Esiintyjät 2023

Erkka Filander on Turussa asuva runoilija. Hän on julkaissut kolme runoteosta, joista jokainen on erityisesti keskittynyt runomuodon, tradition ja teoksellisuuden kysymyksiin. Viime aikoina Filander on työskennellyt kirjamuodon, palimpsestin, fragmentin ja kollaasin parissa. Filander on Osuuskunta Poesian jäsen ja Poesiavihkot-julkaisusarjan päätoimittaja. Hän on kaikkien aikojen nuorin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja (Heräämisen valkea myrsky, Poesia).

Joel Haahtela on Kirkkonummella asuva kirjailija, psykiatri ja ortodoksisen kirkon diakoni, joka päätyy toistuvasti tuntemattomiin huoneisiin, syviin metsiin ja valoisille rannoille. Hänen romaaninsa ovat voittaneet kirjallisuuspalkintoja ja olleet Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdokkaana.

Vesa Haapala on kirjailija ja kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori. Hän on julkaissut viisi runoteosta ja kaksi romaania, joista uusin on 2023 ilmestynyt Alexis, päiväkirjaromaani Aleksis Kiven vaiheista. Haapala opettaa ja tutkii kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

Joensuun Lavarunosiipi ry. edistää lavarunoutta kulttuurina ja taiteenlajina. Lavarunosiipi järjestää Joensuussa lavarunotapahtumia, kuten Sointula Open Miciä ja Vintti Open Miciä

Joensuun taiteilijaseura ry on kuvataiteilijoiden yhdistys, johon kuuluu 241 jäsentä (vuoden 2022 alussa). Taiteilijaseura järjestää kuvataidenäyttelyitä, työpajoja ja kursseja sekä toimii aktiivisesti poh­joiskarjalaisen kulttuurielämän ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Taiteilijaseura tekee yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden ja päättäjien kanssa muun muassa asi­an­tun­ti­ja­teh­tä­vis­sä.

Galleriatoimintaa seura harjoittaa Joensuun ydinkeskustassa sijaitsevassa Taidekeskus Ahjossa ja samoissa tiloissa toi­mii myös vuonna 1971 perustettu Suomen vanhin taidelainaamo, Joensuun Taidelainaamo.

Taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen toimii tutkijatohtorina Donner-instituutissa (Åbo Akademin säätiö). Hän on nostanut tutkimuksissaan ja palkituissa tietokirjoissaan esiin esoteerisen henkisyyden ja okkultismin merkitystä Suomen taiteessa 1800-luvun lopulta lähtien. Kokkisen vuonna 2019 julkaistu väitöskirja käsitteli Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteen yhteyksiä vuosisadanvaihteen okkulttuuriin. Hän on kuratoinut myös useita suosittuja taidenäyttelyitä tutkimustensa pohjalta. 

Kuva: Jaana Kotamäki

Camilla Nissinen on pohjoiskarjalainen kielen ja kirjallisuuden ammattilainen, joka on aina saanut tukevamman otteen maailmasta kirjoittamalla kuin puhumalla. Nissisen esikoisromaani on Meitä vastaan rikkoneet.

Kuva: Minna Raitavuo

Iida Rauma on turkulainen kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Katoamisten kirja ilmestyi vuonna 2011 ja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Romaani Seksistä ja matematiikasta julkaistiin vuonna 2015. Se oli ehdolla mm. Euroopan Union kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja voitti Kalevi Jäntin palkinnon ja Tulenkantajapalkinnon. Iida Rauma voitti vuonna 2022 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Hävitys: Tapauskertomus.

Kuva: Marek Sabogal

Runon Ystävät ry on joensuulainen runojen esittämiseen keskittynyt esiintyjäryhmä, joka on toiminut eri kokoonpanoissa jo 25 vuoden ajan.

Ryhmän vakiintunein toimintamuoto on Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa useamman kerran vuodessa pidettävä RunoApaja, johon tekstejä kootaan aina eri teeman ympäriltä.

Ryhmän jäsenet esiintyvät myös erilaisissa tilaisuuksissa ja järjestävät omia lausuntailtoja. Runon ystävät on Suomen Lausujainliiton yhteisöjäsen.

Vuokko Sajaniemi on polvijärveläinen kirjailija, jonka juuret ovat Joensuussa. Sajaniemeä kiinnostaa ihmiselämän kahden pimeän päädyn välissä koettu vähäinen valo, ruumiillisuuden kokemus – ihmismieli, joka tempoilee hengen ja materian, valon ja pimeyden, maan ja taivaan välillä. Kirjoittamisensa kautta hän haluaa tutkia ja pohtia pyhän ja profaanin risteämisiä ihmisenä olemisen kokemuksessa.

Kuva: Carl Bergman

Hannu Salmi on Turun yliopiston kulttuurihistorian professori, joka on kirjoittanut laajasti 1800- ja 1900-lukujen historiasta. Joensuun kirjallisuustapahtumassa kuultava esitys perustuu hänen teokseensa Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827 (2022), joka oli sekä Tieto-Finlandia- että Vuoden tiedekirja -ehdokkaana ja voitti Vuoden 2022 historiateos -palkinnon.

Kuva: Jonne Räsänen (Otava)

Sanaratas ry on sanataidekasvatusta tukeva ja kehittävä järjestö, jonka tarkoituksena on levittää sanataideharrastusta Pohjois-Karjalassa ja luoda sille pysyvä toimintaverkosto.

Marja Sorvari on venäjänkielisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella. Hän on erikoistunut venäjänkielisen nykykirjallisuuden tutkimukseen sukupuolen, kulttuurisen muistin sekä monikielisyyden näkökulmista. 

TJ Hämärä on kuvataiteilija Tuomas Ollikaisen kokeellisen musiikin sooloprojekti. TJ Hämärä käyttää elektronisia ja akustisia soittimia luodakseen puoli-improvisoidun setin, joka tällä hetkellä saa inspiraationsa valon spektristä, sekä piilevistä ja hitaista luonnonprosesseista.

 

Aki Tykki on joensuulaislähtöinen muusikko, joka tunnetaan Happoradion laulajana ja lauluntekijänä. Happoradion suomirockin instituutioiksi ovat nousseet esimerkiksi hitit Pois Kalliosta (2003), Che Guevara (2008)ja Puhu äänellä jonka kuulen (2008), joiden tekstit ovat Aki Tykin käsialaa. Bändin ja Aki Tykin tarina pikkukaupungin pojista pitkän linjan rockartisteiksi kerrotaan Sami Kuuselan kirjassa Pohjalta. Happoradion tarina. (Johnny Kniga, 2022).

 

Joonatan Tola on suomen kielen maisteri ja tohtoriopiskelija Helsingin yliopistosta. Hän on itseoppinut pianisti ja shakinpelaaja, joka harrastaa dériveä, päämäärätöntä harhailua. Tola asuu perheensä kanssa Joensuun puutarhakaupunginosassa. Tolalle myönnettiin vuonna 2021 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto esikoisromaanistaan Punainen planeetta (Otava).

Kuva: Jyri Keronen (Otava)

Pasi Vahimaa on teoreettisen optiikan professori Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitokselta. Hänellä on liki kolmen vuosikymmenen kokemus optiikasta sekä tutkimuksessa että opetuksessa. Lisäksi hän on ollut tiiviissä yhteistyössä alan yritysten kanssa. Hän yrittää selittää asioita ymmärrettävällä tavalla, koska tieteen hienoudet eivät saa olla tutkijoiden yksinoikeutta. Hän harrastaa valokuvausta, joka on sopiva yhdistelmä työtä ja huvia.